Gıybet Hangi Hususlarda Yapılır? #1

Gıybet ve Dedikodu
1- Beden Hususunda Gıybet

Bir kişide bulunan âza kusuru, tahkir maksatlı olarak söylenirse gıybet yapmış olur. Mesela "filanın gözü kör filanın boyu kısa" gibi... Şu bilinmelidir ki, insanların kendi fiziki yapılarını "şöyle güzel olsun" diye tayin etmeleri elbette mümkün değildir. Allah (cc), kullarını yaratırken elbette ki kimseye sormaz. O hâlde Allah'ın (cc) takdir edip yarattığını biz nasıl olur da ayıplayabiliriz?! Hem Allah'ın (cc) yerli yerinde yaratmadığı bir şey gösterebilir miyiz?

"Bir gün İbn Sîrîn'in (rh) yanında bir kimseden bahsedildi. İbn Sîrîn'in (rh): "Şu siyah adam mı?" Sonra da "Estağfirullah"dedi. Ardından da "Ben gıybet yapmış olmaktan korkuyorum." buyurdu." (Veki' bin el -Cerrah, Kitabü'z-Zühd, 131, Beyrut, 2010)

Yine İbn Sîrin (rh) şöyle buyurdu: "Bir kimse senin (o kimsenin aleyhinde) saçı kıvırcık demenden hoşlanmıyorsa, bu sözü onun arkasından söyleme." (Hennâd b. Serî, Ez-Zühd, 224, Beyrut, 2007) (syf 27-28)

2- Neseb Hususunda Gıybet

Bir kimsenin anası, babası, soyu ile ilgili olarak hoşa gitmeyecek şekilde konuşulursa gıybet yapılmış olur. Mesela "babası kumarbazdı, sarhoştu" gibi... Kişilerin hangi soydan ve nasıl dünyaya geleceklerinin tayini Allah'a (cc) aittir. Biz böyle olunca Allah'ın (cc) yaptığını tenkit etmiş olmuyor muyuz? Çok iyi bilelim ki, Allah (cc) hikmetten hâlî hiçbir şey yapmaz.

Hz. Aişe (ra): "Bir keresinde Safiyye'nin (ra) devesi hastalanmıştı, Zeyneb'in (ra) ise fazla devesi vardı. Resûlullah (sav), Zeyneb'e (ra), 'Safiyye'ye (ra) bir deve ver.' diye emretti. O da, 'O Yahudi kadına mı vereceğim?!' dedi. Resûlullah (sav) Zeyneb'e (ra) kızdı ve iki-üç ay yanına uğramadı. Hattâ Zeyneb (ra), 'Resûlullah'ın (sav) bir daha yanıma gelmesinden ümidi kesmiştim!' demiştir." (Ebu Davud) (syf 28)

3- Ahlak Husunda Gıybet

 Bir kimsenin huyu ile ilgili olarak hoşa gitmeyen sözler söylenirse bu da gıybet olur. Mesela "filan kişi âcizdir, filan korkaktır" gibi...

Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: "Resûl-i Ekrem'in (sav) yanında oturuyorduk. Bir adam kalktı gitti. Orada bulunanlar, 'Yâ Resûlallah (sav)! Falanca ne âciz adam veya ne zayıf adam!' dediler. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem (sav), 'Arkadaşınızı gıybet ettiniz ve etini yediniz!' buyurdu." (Ebu Ya'la) (syf 30)


"Ne Araplık, ne de Türklük kalacak, aç gözünü! 
Dinle Peygamber-i Zîşan'ın İlahî sözünü!
Ayrılık hissi nasıl girdi sizin beyninize!
Fikr-i kavmiyeti şeytan mı sokan zihninize?"


Mehmed Akif Ersoy

Gıybeti Bıraktıran Kitap, Cüneyt Gezer 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder