İhlas-ı Şerif'in Faziletleri

İhlas-ı Şerif'in Fazileti
Ebû Hureyre (Radıyallâhu anh) dan rivâyet edildiğine göre, Efendimiz (Sallallâhu aleyhi ve sellem) buyurdu: "Her kim bir gecede "Zelzele" sûresini okursa, Kur'an'ın yarısını okumuş gibi olur, "Kâfirûn" sûresini okursa, Kur'ân'ın dörtte birini okumuş gibi olur, "İhlâs" sûresini okursa Kur'an'ın üçte birini okumuş gibi olur." (Tirmizî No: 3057)
______________________________________________________

1) Vâsile İbnil Eska' (Radıyallâhu anh) dan rivâyet edildiğine göre -ki bu zât Şâm-ı Şerîf'te ölen son sahâbedir- Efendimiz (Sallallâhu aleyhi ve sellem): "Her kim sabah namazını kıldıktan sonra, on kere İhlâs-ı şerîf okursa, o gün ona (İhlâs'ın sevâbına) hiç bir günâh ulaşamaz." buyurdu. (Nüzhetü'l-Mecâlis: 1/40)

2) Vâsile İbni Eska' (Radıyallâhu anh) kızı Esma (Radıyallâhu anhâ) şöyle buyurdu: Babam, sabah namazını kılınca, kıbleye doğru oturur, güneş doğuncaya kadar hiç konuşmazdı. Bazı kere ben, ona bir ihtiyaçtan dolayı bir şey söylerdim. O yine benimle konuşmazdı. Bir kere ben, ona bu hâlinin sebebini sorunca, o, Rasûlullah (Sallallâhu aleyhi ve sellem)in:  "Her kim sabah namazını kıldıktan sonra, kimseyle konuşmadan yüz kere "Kul huvallâhu ehad" (sûresini) okursa, her İhlâs (sûresini) okuyuşunda bir senelik günâhı affolunur."  buyurduğunu işittim de, onun için böyle yapıyorum, diye cevap verdi. (Taberâni; Heysemî, M.Z. 10/112)

3) Câbir (Radıyallâhu anh) dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlullah (Sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Üç şey vardır ki, her kim (kıyâmet gününde) îmanla beraber onları getirirse, cennetin kapılarından dilediğinden girer ve hûrilerden istediği ile evlendirilir. (Bunlar da) kâtilini (bir yakınını öldüreni) affeden, (Allâhu Teâlâ'dan başka kimsenin bilmediği) gizli borcu ödeyen ve her farz namazın arkasından on kere İhlâs-ı Şerîfi okuyandır." (Ali el-Müttakî, Kenzü'l-Ummâl: 15/810 No: 43220)

4) İbni Abbâs (Radıyallâhu anhumâ) dan rivâyet edildiğine göre, Rasûlullah (Sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Her kim, farz namazının arkasından on kere ihlâs(sûresini) okursa, muhakkak ki, Allâh(u Teâlâ) o kişiye rızâsını ve mağfiretini vâcip kılar." (İbni Neccâr, Râmuz: 438, No: 5468)

5) Huzeyfe (Radıyallâhu anh) dan rivâyet edildiğine göre, Rasûlullah (Sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Her kim (günde) bin kere İhlâs okursa, canını Allâh(u Teâlâ)dan satın almış olur (cehennemden kurtarır)." (Râmûz, 438, No:5467)

6) Hazreti Enes (Radıyallâhu anh) dan rivâyet edildiğine göre: "Bin kere(1.000) İhlâs okuyan kişi, Cennetteki mekânını görmedikçe, veya makâmı kendisine gösterilmedikçe ölmez." (İbni Asâkir, İthâf: 3/294)

7) Feyrûz İbni Deylemî (Radıyallâhu anh) dan rivâyet edildiğine göre, Rasûlullah (Sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Namaz içinde veya hâricinde yüz kere İhlâs okuyan kişiye cehennemden beraat verilir." (Taberânî; Begavî, İthâf: 3/294)

Kaynak: Ahmet Mahmut Ünlü (Dualarım



1 yorum: