Yâsin-i Şerif Sûresi Hakkında Hadîs-i Şerifler ve Fazileti #1

yasin suresi
1) Übeyy İbni Ka'b (Radıyallâhu Anh)dan rivayet edilen bir hadîs-i şerifte Rasûllüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Her şeyin bir kalbi vardır, Kur'ân-ı Kerîm'in kalbi de Yâsin (Sûresi)dir. Allâh-u Azze ve Celle'ye (iman edip O'na) kavuşmayı dileyen (bir mümin) Yâsin Sûresi'ni okursa Allâh-u Te'âlâ onu(n günahlarını) bağışlar ve ona Kur'ân-ı Kerîm'i on iki kere okumuş gibi sevap verir.

Hangi bir Müslümana (vefat vakti yaklaşıp) ölüm meleği geleceği vakit onun yanında Yâsin Sûresi okunursa, bu sûrenin her harfine mukabil on tane melek o kişinin huzuruna gelir, onun önünde saf  tutarak ona salât ederler, onun için istiğfar ed(ip Allâh-u Te'âlâ'dan onu affetmesini ist)erler, (vefatından sonra) gusledilirken yanında hazır bulunurlar, cenazesini kaldırırlar, (cenaze) namazını kılarlar, defnedilmesinde hazır bulunurlar.

Hangi bir Müslüman sekerât-ı mevt (ölüm sarhoşluğu) anında Yâsin Sûresi'ni okursa, cennetin bekçisi olan Rıdvan (adındaki melek) cennet içeceklerinden bir içecek getirip de o kişi ölüm döşeğindeyken ona içirinceye kadar ölüm meleği o kişinin ruhunu kabzetmez.

Ölüm meleği o Müslümanın ruhunu kabzettiğinde o kişi suya kanmış bir halde iken (yani ölüm anındaki şiddetli susuzluğa düşüp de şeytan ona su verme bahanesiyle o kişinin imanını son anında çalmaya kalkışamadan) ruhunu alır. Böylece o kabrinde de, diriltildiği günde de, cennete girerken de suya kanmıi (ve sıkıntılardan uzak) bir halde olur." (Şihâb, el-Müsned,no:1036,2/130)

2) Ali (Radıyallâhu Anh)dan rivayete göre Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz'in Yâsîn-i Şerîf'in fazileti hakkında şöyle buyurduğu rivayet olunmuştur: "Yâsin (Sûresi'ni) okuyun, çünkü onda gerçekten on bereket vardır. Hangi aç onu okusa mutlaka doyar. Hangi çıplak onu okusa mutlaka giyinir. Hangi bekar onu okusa mutlaka evlenir.

Hangi korkan onu okusa mutlaka güvenceye kavuşur. Hangi üzüntülü onu okusa mutlaka sevinir. Hangi yolcu onu okusa mutlaka seferinde kendisine yardım edilir. Hangi adamın bir şeyi kaybolsa da onu okusa mutlaka onu bulur.

Hangi ölü üzerine okunursa mutlaka ona hafiflik gelir (yani ölecek kişi üzerine okunursa, o kişiye kolayca ölmek nasip olur ve ölmüş birisi üzerine okunursa, onun da azabı olsa bile hafifletilir.).

Hangi susamış kişi onu okursa mutlaka suya kanar. Hangi hasta onu okursa mutlaka iyileşir." (Deylemî, Ali el-Müttakî, Kenzü'l-ummâl, no:2685,1/589590; İbnü Arrâk, Tenzîhü'ş-şerî'a, 1/297;İsmâ'îl Hakkî,Rûhu'l-beyân,3/432)

3) Ebû Hureyre (Radıyallâhu Anh)dan rivayet edilen bir hadîs-i şerifte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Her kim cuma gecesi Yâsin Sûresi'ni okursa o kişi affolunduğu halde sabaha çıkar." (Beyhakî, Şu'abü'l-îmân, no:2477,2/484)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder